Italienska designern Emma Sicher har kombinerat matavfall med bakterier och jäst för att skapa mer hållbara engångsförpackningar som ett alternativ till plast. Projektet kallas From Peel to Peel och inom ramen för detta skapar Sicher miljövänliga paketeringslösningar och behållare genom att fermentera mikrobiell cellulosa, addera en symbiotisk blandning av bakterier för att sedan kombinera det med jäst och överbliven frukt och grönsaker. Mikroorganismerna i jästen reagerar med fruktosen och vitaminerna, naturligt förekommande i matavfallet, och växer sedan snabbt till sig för att bilda ett tunt lager av ömtålig cellulosa. Vidare för att skapa själva materialet dränks frukten och grönsakerna i vatten tillsammans med jästen, ättiksyra och lite socker där mikroorganismerna förvandlar fruktosen och vitaminerna till ett slags gelatinliknande material. Denna mixtur lämnas sedan att vila i två-fyra veckor, beroende på önskad tjocklek, innan man hettar upp det och låter det torka. Väl torkat blir det till ett genomskinligt ark med liknande egenskaper som vi finner hos papper, plast och läder. Materialet har som bonus att det kan torkas på olika ytor för att uppnå olika texturer och mönster. Coolt va?
Coolt va?